Forel balığının faydaları

Forel balığının faydaları

Forel balığı qızılbalıqkimilər sinfinə aiddir. Onun bədəni uzun, yanlardan yastı və dərisi isə az miqdarda pulcuqlarla örtülmüş olur. Forel balığını digər balıqlardan fərqləndirən onun gözəl xarici...

Balzam içkisinin faydaları

Balzam içkisinin faydaları

Balzam(yunan. Balsamon – “müalicə vasitəsi”) 40-45 dərəcə sərtlikdə olan spirtli içkidir. Balzam təbii bitkilərdən, onların meyvə və köklərindən müalicə məqsədilə hazırlanan spirtli içkidir. Müalicə...

Brınza pendiri

Brınza pendiri

Brınza pendiri duzlu pendirlərdəndir Onu inək, keçi, qoyun və s. südündən hazırlayırlar. Bəzi hallarda isə brınza pendiri bu südlərin qarışımından hazırlanır. Brınza pendirinin duz tutaraq dadlanması...

Soya yağının faydaları

Soya yağının faydaları

Soya yağı tərkibində bioloji aktiv maddələrin miqdarının çox olmasına görə bitki yağları içərisində birinci yerdə durur. O orqanizm tərəfindən tez sorulan yağlardan deyil. İlk dəfə soya toxumlarından...

Xanı balığı

Xanı balığı

Xanı balığı xanıkimilər fəsiləsinə daxildir. Xanı balığının bədəni hər iki yandan sıxılmış, yastı şəkildədir. Onun bel hissəsində tikanları xatırladan üzgəcləri və kiçik quyruğu var. Xanı balığının...

Konyak

Konyak

Konyak(fr.cognac)Fransanın Konyak şəhərində istehsal olunan spirtli ikçidir. Konyak üzümdən xüsusi texnologiya yolu ilə əldə edilir. Konyak ağ üzüm növündən hazırlanır. Onun hazırlanması zamanı isə...

Sudak balığı

Sudak balığı

Sudak balığının ətindən çox istifadə olunur. Sudak balığının dərisi uzun və zərif pulcuqlarla örtülmüş olur. Onun pulcuqları başından quyruğuna qədər olan bütün hissəni örtür. Sudak balığının uzun və...

Rozmarin (Lat. Rosmarinus)

Rozmarin (Lat. Rosmarinus)

Xalq arasında dərman rozmarini və ətotu adı ilə də tanınır. Qədim zamanlarda rozmarin Elladanın ölümünün simvolu sayılıb. Qədim Misirdə rozmarinin sevgi ilahəsi Afroditanın və Elladanın şərəfinə...

Yunan qozu

Yunan qozu

Yunan qozu qozun növlərindən biridir. Qoz hündürlüyü 25-30 metrə qədər, diametri isə 1-1,5 metrə qədər ola bilən qoz ağacının meyvəsidir. Qoz ağacı dərin və əhatəli kök sisteminə malik olur. Qoz...

Vermut içkisinin insan orqanizminə faydaları və zərərləri

Vermut içkisinin insan orqanizminə faydaları və zərərləri

Vermut(alm. vermut –yovşan)ətirli spirtli içkidir. Onu dərman bitkiləri ilə hazırlayırlar. Vermut 15-20 dərəcə sərtlikdə olur. Vermut içkisinin tarixi çox qədimdir. Onun barədə bizim eradan əvvəl...

Kefal balığı

Kefal balığı

Kefal balığı dənizdə yaşayan balıqlardandır. Kefal balığına Qara dənizdə, Aralıq dənizində, Azov və Xəzər dənizində daha çox rast gəlinir. Ona bəzən Sakit və Hind okeanında da rast gəlmək olur. Xəzər...

Kvas

Kvas

Kvas zəif alkohollu içkilərdəndir. O südün və ya çörəyin qıcqırdılması yolu ilə əldə olunur. Kvası ilk dəfə slavyan xalqları hazırlayıb. O beynəlxalq standartlara görə pivə növlərinə daxil edilib....