Xanı balığı

  • Müəllif: elnare
  • Tarix: 28 aprel 2018
  • Baxış sayı: 7 937
  • 0 rəy

Xanı balığı xanıkimilər fəsiləsinə daxildir. Xanı balığının bədəni hər iki yandan sıxılmış, yastı şəkildədir. Onun bel hissəsində tikanları xatırladan üzgəcləri və kiçik quyruğu var. Xanı balığının iri ağzı və dağınıq şəkildə yerləşən dişləri var. Bu balığın dərisi və pulcuqları yaşıla çalan sarı rəngdə, kürək hissəsi isə tünd yaşıl, döş hissəsi isə sarının qırmızıya çaları rəngdə olur. Xanı balığının uzunluğu 40 sm, çəkisi isə 2 kiloqrama qədər ola bilir. Xanı balığı istənilən su hövzəsində yaşaya bilən balıqlardandır. Suyun temtraturu 7-12* olduqda isə xanı balığı artıb çoxalmağa başlayır. Çoxalma adətən mart-aprel aylarına təsadüf edir. Bu zaman xanı balığı suyun dərinliklərinə çəkilir. Xanı balığı 12 mindən 300 min saya qədər kürü tökə bilir.
Xanı balığının faydalı xüsusiyyətləri
Xanı balığının ətində yağlar, B1, B2, B3, B9, B6, B12, C, E, D, A, PP vitaminləri var. Onun əti makro və mikro elementlərlə(kalium, fosfor, kalsium, dəmir, sink, maqnium, natrium, xlor, kükürd, yod, marqanes, ftor, molibden, kolbat, nikel və s.) zəngindir. Xanı balığının əti ağ, az yağlı, az sümüklü və keyfiyyətlidir. Onun ətinin özünəməxsus dadı olur. Onun qızardılmış, hisə verilmiş, buğda və ya sobada bişirilmişindən istifadə edilir. Xanı balığından dadlı konsevlərin hazırlanması zamanı istifadə edilir. Xanı balığını dondurucuda 3-4 ay saxlamaq mümkündür. Şorba hazırlamaq üçün xanı balığı ən yaxşı seçimdir.
Xanı balığının zərərli xüsusiyyətləri
Müxtəlif qıcıqlandırıcılara qarşı allergiyası olan adamlara xanı balığı yemək məsləhət görülmür. Podaqra, sidik daşı xəstəlikləri zamanı çoxlu miqdarda xanı balığı yemək məsləhət görülmür. Balıq ətinin tərkibində olan purin xəstəlik əlamətlərinin artmasına səbəb ola bilir.
Bu portalda yerləşdirilmiş bütün məqalələr peşəkar həkim tərəfindən yazılıb. Saytımızdan hər hansı məlumat götürdükdə hipper-link ilə istina vacibdir https://immunitet.az/.

"Xanı balığı" haqqında müzakirə