Gavalı qurusu çox dadlı və qidalandırıcı xüsusiyyətlərə malikdir. Onu adətə ev şəraitində qara gavalını qurutmaqla əldə etmək olur. Gavalı gülkimilər fəsiləsinə aid olan gavalı ağacının meyvəsidir....
Ərik çəyirdəyi barədə məlumatlara b.e.ə. 3000 ildən qalma Çin əlyazmalarında rast gəlinib. Bu da ərik çəyirdəyi yağının qədim tarixə malik olmasının göstəricisidir. Ərik çəyirdəyi yağı bütün dünyada...
Kakao yağı Teobroma cinsinə aid olan ağacın meyvələrindən əldə edilir. Bu ağac ilk dəfə Amerikanın tropik bölgələrində bitib və onlara şokolad ağacı da deyilir. İndi isə əksər tropik bölgələrdə bu...
Toyuq dünyanın hər yerində yaşaya bilən quşdur. Onun ətindən demək olar ki, dünyanın bütün ölkələrində istifadə edilir. Toyuğun bir çox növləri var və onlar bir-birindən ölçülərinə və tüklərinin...
Göyərçin yumurtasının ölçüsü 4 santimetrdən böyük olmur. Bütün növ göyərçinlərin yumurtalarının rəngi ağ, sığallı və parlaq olur. Göyərçin yumurtlarının rəngi tam ağ deyil, ağın zəif qəhvəyiyə çaları...
Badam yağı badam çəyirdəyinin ləpəsindən alınır. Badam yağının tərkibində olan yağlılığın miqdarı onun yetişdiyi bölgədən və növündən asılı olaraq 40-60% arasında dəyişə bilir. Badam yağını əsasən...
Küncüt toxumlarından qədim zamanlardan istifadə edilib. İndi də bir çox ölkələrdə küncütdən ədviyyat vasitəsi kimi istifadə olunur. Onun faydaları barədə İbn Sinanın əlyazmalarında da qeydlərə rast...
Bu faydalı yağ püstə ləpələrinin soyuq üsulla sıxılması nəticəsində əldə edilir. Püstə yağı sarının yaşıla çaları rəngdə, rafinə edildikdə isə açıq sarı rəngdə olur. Bu yağ tünd qoxuya malik bir...
Fındıq yağından ötən əsrin 70-ci illərindən istifadə eddilməyə başlanılıb. Fındıq yağı ilk dəfə həmin illərdə istehsal olunmağa başlanılıb. Bu yağın eksportu ilə əsasən Fransa, İtaliya və Türkiyə...
Adətən çaytikanı yabanı halda bitən bir kol bitkisidir. Ondan farmokoloji məqsədlərlə qədim zamanlardan istafadə olunub. Çaytikanıya olan ehtiyac artıqdan sonra isə onun xüsusi qaydalarla...
Qara zirə ən çox Efiopiyada, Səudiyyə Ərəbistanında, Hindistanda, Orta Asiyada, Qafqaz bölgələrində, Aralıq dənizi ölkələrində bitir. Ondan ədviyyat vasitəsi kimi istifadə edilir. Qara zirə...
Göyərçin ətindən istifadə etmək Avropa, Cənub-Qərbi Asiya və Şimali Afrika ölkələrində daha çox yayılmışdır. Qədim zamanlanarda isə ev şəraitində göyərçinlərin böyüdülməsi ilə məşğul olanlar olub....