Pambıq yağının faydaları

Pambıq yağının faydaları

Pambıq yağı bir çox ölkələrin qida rasionunda günəbaxan yağı qədər məşhurdur. Pambıq yağından ən çox Birləşmiş Ştatlarda və Orta Asiya ölkələrində istifadə edilir. Pambıq yağından qida, kosmetik və...

Kompotun faydaları

Kompotun faydaları

Kompot bir və ya bir neçə meyvənin qarışımından hazırlanan spirtsiz içkidir. Kampotun hazırlanmasında təzə və ya dondurulmuş meyvələrdən və şəkər tozundan istifadə edilir. Kompot yay aylarının ən çox...

Basmati düyüsünün faydaları

Basmati düyüsünün faydaları

Basmati düyüsü xüsusi qoxuya və dada malik olan düyüdür. Basmati düyüsünə bu qoxunu verən onun tərkibində olan 2-asetil, 1-pirrolin birləşməsidir. Bu maddə tropik bölgələrdə bitən Pandana ağacının...

Darı yarmasının faydaları

Darı yarmasının faydaları

Darı dənli bitkilərdəndir. Əvəllər onu “qızıl dən” adlandırıblar. Darının sarı, ağ, boz və qırmızı rəngələri olur. Ondan şərq ölkələrində də, slavyan ölkələrində də istifadə olunur. O şərqi slavyan...

Qazlı su haqqında

Qazlı su haqqında

Qazlı su təbii qaynaqlardan çıxan və ya karbon-2 oksidlə qazlandırılan sudur. Bu suyu saxlama müddətindən asılı olaraq qazlandırırlar. Tərkibinin karbonlaşdırıldığına görə bu su mikroblardan...

Kalina(Lat. Vibumum) haqqında

Kalina(Lat. Vibumum) haqqında

Kalina meşələrdə, sahələrdə və göl kənarlarında yabanı şəkildə bitən kol bitkisinin meyvəsidir. Onun yetişmə dövrü payız aylarında düşür və donuşluq başlayana qədər meyvələrin yetişməsi davam edir....

Kətan yağının faydaları

Kətan yağının faydaları

Kətan yağı sağlamlıq üçün ən vacib sayılan yağlardandır. Davamlı olaraq kətan yağından istifadə eləmək orqanizmdə olan bütün orqanların işini normallaşdırır və bir çox xəstəliklərin əmələ gəlməsinin...

Qırmızı qarağat(Lat.Ribes rubrum)

Qırmızı qarağat(Lat.Ribes rubrum)

Qırmızı qarağat kiçik yaşıl yarpaqlara, xırda meyvələrə malik olan çoxillik kol bitkisinin giləmeyvəsidir. Qırmızı qarağat kolunun hündürlüyü 1-2 metrə qədər qalxır. Qara qarağatdan fərqli olaraq...

Çili bibəri(Capsicumfrutescens, annuum)

Çili bibəri(Capsicumfrutescens, annuum)

Çili bibəri kəskin dadına görə kulinariya sahəsində ən böyük rol oynayan məhsullardan biridir. Tarix boyun çili bibərindən dünya mətbəxlərində istifadə edilib. Çili bibərini Avropa ölkələrinə...

Xardalın faydaları

Xardalın faydaları

Xardal boyu 40-50 santimetrə qədər qalxa bilən birillik xardal bitkisinin kökündən hazırlanan ədviyyatdır. Bu bitkinin düz və çıplaq budaqları olur. Belə ki, xardalın budaqları uzandıqca onun...

Nanənin faydaları

Nanənin faydaları

Nanə çoxillik bitki olub adı yunan və roma əfsanələrindən götürülüb. Onun adı latınca”Mentha” adından götürülmüşdür. Nanənin elmə 42 növü və hibridi məlumdur. Onun ən çox aşağıdakı növləri ilə...

Qırmızı çuğundurun faydaları

Qırmızı çuğundurun faydaları

Qırmızı çuğundur ikiillik bitki olub, kökündən istifadə edilən tərəvəzlər qurupuna daxildir. Qırmızı çuğundurun vətəni Aralıq dənizinin sahilləri hesab edilir. Bitkinin maraqlı olmasına səbəb...