Üzüm çəyirdəklərindən alınan yağ unikal tərkibə və faydalı xüsusiyyətə malikdir. Qədin zamanlardan üzüm çəyirdəyi yağından qida və kosmetik vasitə kimi istifadə edilib. Bu yağın qədim dövrlərdə...
Vermut(alm. vermut –yovşan)ətirli spirtli içkidir. Onu dərman bitkiləri ilə hazırlayırlar. Vermut 15-20 dərəcə sərtlikdə olur. Vermut içkisinin tarixi çox qədimdir. Onun barədə bizim eradan əvvəl...
Kefal balığı dənizdə yaşayan balıqlardandır. Kefal balığına Qara dənizdə, Aralıq dənizində, Azov və Xəzər dənizində daha çox rast gəlinir. Ona bəzən Sakit və Hind okeanında da rast gəlmək olur. Xəzər...
Kvas zəif alkohollu içkilərdəndir. O südün və ya çörəyin qıcqırdılması yolu ilə əldə olunur. Kvası ilk dəfə slavyan xalqları hazırlayıb. O beynəlxalq standartlara görə pivə növlərinə daxil edilib....
Şərab(lat.Vinum)üzümün və ya digər meyvələrin təbii yolla qıcqırması nəticəsində əldə edilən içkidir. Şərab 9-16 dərəcə sərtlikdə olur. Bəzən daha çox sərtlikdə də şərab istehsal olunur ki, bu da...
Bağayarpağı çoxillik ot bitkisidir.Təbiətdə onun 200 növü yayılıb. Bağayarpağına planetin hər bölgəsində rast gəlmək mümkündür. Onun boyu 0,5 metrə qədər hündürə qalxa bilir. Bağayarpağının çiçəkləri...
Qırqovul toyuqkimilər sinfinə aid olan iri quşlardandır. Erkək qırqovulun boyu 110 santimetrə qədər qalxa bilir. Qırqovulun orta çəkisi 2 kiloqram olur. Amma yaxşı qidalanan erkək qırqovulun çəkisi...
Çapaq balığı ailə şəklində yaşayan balıqlardandır. Çapaq balığının sürüsü kənardan vəhşi qazların uçuşunu xatırladır. Çapaq balığının bədəni hündür və yan tərəflərdən sıxılaraq nazik olur. Onun...
Krab(Brachyura) xərçəngkimilər fəsiləsinə aid olan qısa ayaqlı su heyvanıdır. Onun baş-döş qəfəsi çox geniş, 2 sm-dən 20 sm ölçüyə qədər ola bilir. Yaponiyaətrafı sularda baş-döş qəfəsi 60 sm ölçüdə...
Günəbaxan yağı ən məşhur yağlardandır. O günəbaxan tumlarından əldə olunur. Günəbaxan tumunun vətəni Şimali Amerika ölkələri sayılır. Avropa ölkələrinə günəbaxan tumu ilk dəfə ispan döyüşçüləri...
Manna 0,25-0,75 mm ölçüdə olan dənələrdir. O buğdanın bərk növündən alınır. Mannadan müxtəlif qidaların, ən çox da manna sıyığının hazırlanması zamanı istifadə edilir. Mannadan hazırlanan sıyıq...
Tekila aqava bitkisinin qıcqırdılması yolu ilə əldə edilən alkohollu içkidir. Tekila 55* sərtlikdə olur. Ona su əlavə edərək 38*- ə qədər durulaşdırılaraq da içilir. Tekila istehsalına görə dünyada...