Keçi əti
Keçi ətinin xüsusi qoxusu olur ki, bu da onun tərinin və sidiyinin qoxusunun təbii olaraq ətə hopmasından irəli gəlir. Ətə iyin hopmaması üçün bəzən onun dərisini soyarkən əlcək geyinir və sonra əlcəyi çixardııb əti doğrayırlar. Bu ətə qoxunun hopmasının qarşısını alır. Keçi ətinin vitamin və faydalı maddələrlə zəngin olduğu qədim zamanlardan məlumdur. Bəzi xəstəliklər zamanı hətta həkimlər keçi əti yeməyi məsləhət görürlər. Keçi ətinin tərkibində olan makro və mikroelementlər bir çox xəstəliklərin sağalmasını sürətləndirir.
Necə seçməli?
Keçi ətinin bazarlardan və ya marketlərdən almaq məsləhət görülmür. Keçi ətini təzə kəsilmiş halda almaq daha məqsədəuyğun sayılır. Əgər iri supermarketlərdən keçi əti almalı olsanız o zaman onun təzəliyinə əmin olmalısınız. Təzə keçi ətinin üstündə selik və ya ləkələr olmamalıdır. Təzə keçi ətinidən pis qoxu hiss edilməməlidir.
100 qram keçi ətinin qida dəyəri:
- Zülallar – 39,1 qr
- Yağlar – 28,6 qr
- Su – 5 qr
- Kalori – 216 kKal.
Keçi ətinin tərkibi amin turşular, orqanizm üçün vacib olan vitaminlər(tiamin, retinol,riboflavin və s.) və mikroelementlərlə zəngindir. Keçi ətinin tərkibində insan orqanizmi üçün vacib sayılan yağ turşuları var. Tərkibində parazitlər olan keçi əti ən faydalı ətlərdən sayılmır.
Dietoloqlar ateresklerozdan, ürək xəstəliklərindən və immunitet zəifliyindən əziyyət çəkən yaşlı insanlara keçi əti yeməyi məsləhət bilirlər. Keçi əti orqanizm üçün ən yaxşı müalicəvi ət hesab edilir. Onda olan yağın miqdarı qoyun və donuz ətində olan yağın miqdarından çox azdır. Keçi ətində xolesterolun miqdarı çox azdır. Bu səbəbdən də o dietik ət hesab edilir. Ən dadlı keçi əti isə yaxşı qidalandırılmış və 1,5 aydan çox yaşı olan keçinin əti sayılır. Ətinin dadlı və keyfiyyətli olması üçün isə keçi südü və təbii qidalarla bəslənməlidir.
Bu portalda yerləşdirilmiş bütün məqalələr peşəkar həkim tərəfindən yazılıb. Saytımızdan hər hansı məlumat götürdükdə hipper-link ilə istina vacibdir https://immunitet.az/.
"Keçi əti" haqqında müzakirə