Qaxac nədir?
Qurudulmuş ətdən bulyonların hazırlanmasında istifadə edilir. Ondan dadlı kabab da bişirilir. Ətin duzlanıb qurudularaq saxlanılması qədim zamanlardan qalan bir ənənədir. Bu ənənəyə nəinki Azərbaycanda, hətta başqa xalqlarda da rast gəlmək mümkündür. Qaxacı doğramaq çətin olduğundan onu doğrayıb qurutmaq və ya quruduqdan sonra kiçik hissələrə bölüb saxlamaq lazımdır.
100 qram qaxacın qida dəyəri:
- Zülallar – 30 qr
- Yağlar – 44 qr
- Karbohidratlar – 1,4 qr
- Su – 12,4 qr
- Kalori – 500 Kkal.
Qaxac xüsusi dada malik olur. Ondan şorbaların, bulyonların, qəlyənaltıların, buterburodların hazırlanması zamanı istifadə olunur. Qaxacdan bişirilən kabab xüsusi gözəl dada malik olur. Buna səbəb isə ətin uzun müddət duzda qalmasıdır.
Qaxacın zərərli xüsusiyyətləri
Uşaqlara qaxac əti vermək məsləhət deyil. Yaxşı qurudulmamış və ya az miqdarda duzlanmış ətdə çürümə prosesi baş verə bilər. Bu isə orqanizm üçün zərərli sayılır.
Bu portalda yerləşdirilmiş bütün məqalələr peşəkar həkim tərəfindən yazılıb. Saytımızdan hər hansı məlumat götürdükdə hipper-link ilə istina vacibdir https://immunitet.az/.
"Qaxac nədir?" haqqında müzakirə