Qızıl balıq

  • Müəllif: admin2
  • Tarix: 29 aprel 2018
  • Baxış sayı: 2 440
  • 0 rəy
Qızıl balıq qızıl balıqkimilər fəsiləsinə aiddir. Qızıl balıq soyuq suları sevən balıqdır. Buna görə də ona əsasən soyuq bölgələrdə daha çox rast gəlinir. Qızıl balığın dərisi çox gözəl olur. Ən çox da kürü tökməyə hazırlaşan zaman onların dəriləri daha da gözəlləşir. Xəzər dənizində qızıl balığın iki növünə rast gəlinir: xəzər qızılbalığı və ağ qızılbalıq. Qızıl balığın uzunluğu 50-150 sm, çəkisi isə 5-30 kq ağırlığında olur. Nadir hallarda 45 kq çəkidə olan qızıl balığa da rast gəlinir. Qızıl balıq dadlı və çox faydalı balıqlardandır. O dünyada ən məşhur balıq sayılır. Yeyənlər qızıl balığın ən dadlı balıq olduğunu söyləyirlər. Bu səbəbdən də ən çox satılan və baha balıqlardandır. Çox bəyənildiyinə və baha satıldığına görə qızıl balığın sayı azalmaqdadır Bu səbədən də satmaq üçün onu xüsusi fermalarda yetişdirirlər. Qızıl balığın əti çəhrayı-narıncı rəngdə və yumşaq olur. Onun qoxusu olmur və quyruq hissəsi çox yumşaqdır.
Qızıl balığın tərkibində olan omeqa3 yağları orqanizmin bioloji qocalmasının qarşısını alır. Qızıl balıqda olan yağlar qocalmaya səbəb olan xromosomlara birbaşa təsir edir. 
Laboratoriya araşdırmaları omeqa3 yağı verilən siçanların ömrünün uzandığını sübut etmişdir. Omeqa3 yağı içmək canlı orqanizmin ömrünün uzanmasına səbəb olur. Qızıl balığın tərkibində olan omeqa3 yağının çox olduğunu nəzərə alsaq bu balığın insan ömrü üçün nə qədər qiymətli olduğunu söyləmək çətin deyil.
Qızıl balığın zərərli xüsusiyyətləri
Fermada böyüdülən qızıl balığın ətində zərərli kimyəvi birləşmələr var. Bu kimyəvi birləşmələr orqanizmə daxil olaraq zəhərlənmələrə səbəb ola bilir. Hamilə və uşaqəmizdirən qadınlara fermalarda böyüdülən qızıl balığın ətini yemələri məsləhət görülmür. Bu uşağın zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.
Bu portalda yerləşdirilmiş bütün məqalələr peşəkar həkim tərəfindən yazılıb. Saytımızdan hər hansı məlumat götürdükdə hipper-link ilə istina vacibdir https://immunitet.az/.
loading...

"Qızıl balıq" haqqında müzakirə