Sarı xanıməli bitkisinin faydaları

Sarı xanıməli bitkisinin faydaları

Sarı xanıməli boyu 2 metrə qədər qalxan, uzunsov, yumurta formasında yarpaqlara malik olan kol bitkisidir. Onun yarpaqları 5-12 sm uzunluqda, 2-3,5 sm endə, hər il tökülə bilən, çiçəkləri isə 5...

Yabanı albalının faydaları

Yabanı albalının faydaları

Yabanı albalı hündürlüyü 10 metrə qədər qalxa bilən ağacın meyvəsidir. Yabanı albalı gülkimilər fəsiləsinə aiddir və albalının növlərindən biridir. Yabanı albalı ağacının yarpaqları kiçik, tünd yaşıl...

Yer fındığı(araxis) yağı

Yer fındığı(araxis) yağı

Yabanı halda bitən yer fındığının vətəni Şimali Amerikadır. Ona, “yer fındığı”, “çin qozu”,” çin püstəsi” də deyilir. XVII əsrdə yer fındığı qullar üçün ən yaxşı qida vasitəsi hesab edilib. İndi isə...

Pambıq yağının faydaları

Pambıq yağının faydaları

Pambıq yağı bir çox ölkələrin qida rasionunda günəbaxan yağı qədər məşhurdur. Pambıq yağından ən çox Birləşmiş Ştatlarda və Orta Asiya ölkələrində istifadə edilir. Pambıq yağından qida, kosmetik və...

Kompotun faydaları

Kompotun faydaları

Kompot bir və ya bir neçə meyvənin qarışımından hazırlanan spirtsiz içkidir. Kampotun hazırlanmasında təzə və ya dondurulmuş meyvələrdən və şəkər tozundan istifadə edilir. Kompot yay aylarının ən çox...

Basmati düyüsünün faydaları

Basmati düyüsünün faydaları

Basmati düyüsü xüsusi qoxuya və dada malik olan düyüdür. Basmati düyüsünə bu qoxunu verən onun tərkibində olan 2-asetil, 1-pirrolin birləşməsidir. Bu maddə tropik bölgələrdə bitən Pandana ağacının...

Darı yarmasının faydaları

Darı yarmasının faydaları

Darı dənli bitkilərdəndir. Əvəllər onu “qızıl dən” adlandırıblar. Darının sarı, ağ, boz və qırmızı rəngələri olur. Ondan şərq ölkələrində də, slavyan ölkələrində də istifadə olunur. O şərqi slavyan...

Qazlı su haqqında

Qazlı su haqqında

Qazlı su təbii qaynaqlardan çıxan və ya karbon-2 oksidlə qazlandırılan sudur. Bu suyu saxlama müddətindən asılı olaraq qazlandırırlar. Tərkibinin karbonlaşdırıldığına görə bu su mikroblardan...

Kalina(Lat. Vibumum) haqqında

Kalina(Lat. Vibumum) haqqında

Kalina meşələrdə, sahələrdə və göl kənarlarında yabanı şəkildə bitən kol bitkisinin meyvəsidir. Onun yetişmə dövrü payız aylarında düşür və donuşluq başlayana qədər meyvələrin yetişməsi davam edir....

Kətan yağının faydaları

Kətan yağının faydaları

Kətan yağı sağlamlıq üçün ən vacib sayılan yağlardandır. Davamlı olaraq kətan yağından istifadə eləmək orqanizmdə olan bütün orqanların işini normallaşdırır və bir çox xəstəliklərin əmələ gəlməsinin...

Qırmızı qarağat(Lat.Ribes rubrum)

Qırmızı qarağat(Lat.Ribes rubrum)

Qırmızı qarağat kiçik yaşıl yarpaqlara, xırda meyvələrə malik olan çoxillik kol bitkisinin giləmeyvəsidir. Qırmızı qarağat kolunun hündürlüyü 1-2 metrə qədər qalxır. Qara qarağatdan fərqli olaraq...

Çili bibəri(Capsicumfrutescens, annuum)

Çili bibəri(Capsicumfrutescens, annuum)

Çili bibəri kəskin dadına görə kulinariya sahəsində ən böyük rol oynayan məhsullardan biridir. Tarix boyun çili bibərindən dünya mətbəxlərində istifadə edilib. Çili bibərini Avropa ölkələrinə...