Qaysının faydaları
Qaysı çəyirdəyi çıxarılmış ərik qurusudur. Qaysını hazılamaq üçün ərik yuylur, çəyirdəyi çıxarılır, çox da qaynar olmayan günəş şüaları altında 7-8 gün ərzində qurudulur. 1 kilopqram qaysı əldə eləmək üçün 4-5 kiloqram ərik lazımdIr. 100 qram əriyin tərkibində
– 215 kkal kalori
– 5,2 qram zülal
– 0,3 qram yağ
– 51 qram karbohidrat var.
Qaysını qiymətli edən onun tərkibindəki mikroelementlərin çoxluğudur. Əriyin tərkibində vitamin azdır, amma mikroelementlərin sayı-hesabı yoxdur. Əriyin tərkibində kalium, maqnium, kalsium, dəmir və fosfor var. Qaysının tərkibində, təzə əriyin tərkibindəkindən daha çox faydalı elementlər var. Qaysının tərkibi təbii turşular və pektin maddəsi ilə zəngindir, hansı ki, bu maddələr orqanizmdən ağır metalları xaric etmək qabiliyyətinə malikdir.
Gündəlik rasionda qidalara və salatlara qaysı əlavə olunarsa orqanizmdə anemiya, görmənin zəifləməsi, ürək xəstəlikləri, əzələlərdə baş verən qıcolmalar aradan qalxar. Qaysı qanda hemoqlobilinin miqdarını artırır.
Bu portalda yerləşdirilmiş bütün məqalələr peşəkar həkim tərəfindən yazılıb. Saytımızdan hər hansı məlumat götürdükdə hipper-link ilə istina vacibdir https://immunitet.az/.
OXŞAR MƏQALƏLƏR
Qaysının faydaları
13 may 2018
ƏRİK HAQQINDA BİLMƏDİKLƏRİNİZ
6 yanvar 2017
Əriyin faydaları
4 aprel 2018
Ərik çəyirdəyi yağının faydaları
8 may 2018
Yulaflı-quru meyvəli peçenye
15 yanvar 2017
Kalium dieti ilə arıqlama
29 dekabr 2016
VİTAMİN DOLU DADLI BANKƏ
15 yanvar 2017
Orqanizmin su və minerala olan təlabatı
29 dekabr 2016
"Qaysının faydaları" haqqında müzakirə