Sağlamlığımıza zərər vuran qluten
Qlütensiz ərzaqların ömrü çox qısa olar, çörəklər belə köpmüş, yumşaq və iştahaçan olmazlar. Bununla birlikdə, bütün bu kimi üstünlükləri ilə yanaşı kleykovina mədənin tərkibini "bir-birinə yapışdıra" bilir, onun fəaliyyətinə mane olur və qida allergiyasına səbəb olur. Rəsmi araşdırmalar, allergiyası olmayan insanlara zərərini hələ təsdiqləməyib. Glüten yalnız çölyak xəstəliyindən əziyyət çəkənlər üçün daha çox təhlükəlidir. Bəzi həkimlər deyirlər ki, insan orqanizmi taxıl həzminə yaxşı uyğunlaşmır və yediyimiz buğda əvvəlkindən çox fərqlidir. Ancaq yenə də, indiyə qədər bu mövqenin heç bir sübut bazası yoxdur.
Çölyak xəstəliyi böyüklərin 1% -da baş verir. Bu laktozaya qarşı dözümsüzlüklə eyni olan genetik bir xəstəlik olduğu bildirilir. Valideynlərinizdə çölyak xəstəliyi varsa, bu sizə keçə bilər. Bu vəziyyətdə xroniki şişkinlik, davamlı ishal, kəskin qoxulu, solğun nəcis və digər həzm problemləri sizi narahat edə bilər. Qlütenə allergiyanız olsa bu özünü baş ağrısı, saç tökülməsi və immunitetin zəifləməsi kimi hallarla biruzə verə bilər. Qlüten maddəsi eyni zamanda metabolizmə zərər verən bir zülaldır. Həzmi çətinləşdirir, qəbizlik və şişkinlik problemlərini əmələ gətirir.
Bu portalda yerləşdirilmiş bütün məqalələr peşəkar həkim tərəfindən yazılıb. Saytımızdan hər hansı məlumat götürdükdə hipper-link ilə istina vacibdir https://immunitet.az/.
"Sağlamlığımıza zərər vuran qluten" haqqında müzakirə