Yabanı halda bitən yer fındığının vətəni Şimali Amerikadır. Ona, “yer fındığı”, “çin qozu”,” çin püstəsi” də deyilir. XVII əsrdə yer fındığı qullar üçün ən yaxşı qida vasitəsi hesab edilib. İndi isə...
Pambıq yağı bir çox ölkələrin qida rasionunda günəbaxan yağı qədər məşhurdur. Pambıq yağından ən çox Birləşmiş Ştatlarda və Orta Asiya ölkələrində istifadə edilir. Pambıq yağından qida, kosmetik və...
Kompot bir və ya bir neçə meyvənin qarışımından hazırlanan spirtsiz içkidir. Kampotun hazırlanmasında təzə və ya dondurulmuş meyvələrdən və şəkər tozundan istifadə edilir. Kompot yay aylarının ən çox...
Basmati düyüsü xüsusi qoxuya və dada malik olan düyüdür. Basmati düyüsünə bu qoxunu verən onun tərkibində olan 2-asetil, 1-pirrolin birləşməsidir. Bu maddə tropik bölgələrdə bitən Pandana ağacının...
Darı dənli bitkilərdəndir. Əvəllər onu “qızıl dən” adlandırıblar. Darının sarı, ağ, boz və qırmızı rəngələri olur. Ondan şərq ölkələrində də, slavyan ölkələrində də istifadə olunur. O şərqi slavyan...
Qazlı su təbii qaynaqlardan çıxan və ya karbon-2 oksidlə qazlandırılan sudur. Bu suyu saxlama müddətindən asılı olaraq qazlandırırlar. Tərkibinin karbonlaşdırıldığına görə bu su mikroblardan...
Kalina meşələrdə, sahələrdə və göl kənarlarında yabanı şəkildə bitən kol bitkisinin meyvəsidir. Onun yetişmə dövrü payız aylarında düşür və donuşluq başlayana qədər meyvələrin yetişməsi davam edir....
Kətan yağı sağlamlıq üçün ən vacib sayılan yağlardandır. Davamlı olaraq kətan yağından istifadə eləmək orqanizmdə olan bütün orqanların işini normallaşdırır və bir çox xəstəliklərin əmələ gəlməsinin...
Qırmızı qarağat kiçik yaşıl yarpaqlara, xırda meyvələrə malik olan çoxillik kol bitkisinin giləmeyvəsidir. Qırmızı qarağat kolunun hündürlüyü 1-2 metrə qədər qalxır. Qara qarağatdan fərqli olaraq...
Çili bibəri kəskin dadına görə kulinariya sahəsində ən böyük rol oynayan məhsullardan biridir. Tarix boyun çili bibərindən dünya mətbəxlərində istifadə edilib. Çili bibərini Avropa ölkələrinə...
Xardal boyu 40-50 santimetrə qədər qalxa bilən birillik xardal bitkisinin kökündən hazırlanan ədviyyatdır. Bu bitkinin düz və çıplaq budaqları olur. Belə ki, xardalın budaqları uzandıqca onun...
Nanə çoxillik bitki olub adı yunan və roma əfsanələrindən götürülüb. Onun adı latınca”Mentha” adından götürülmüşdür. Nanənin elmə 42 növü və hibridi məlumdur. Onun ən çox aşağıdakı növləri ilə...